Quote Of The Day

miercuri, 30 septembrie 2009

Festivalului BRÂNZEI şi PASTRAMEI si RĂVĂŞITUL OILOR la BRAN

“La sfârşitul lui septembrie, odată cu vremea rece, bârsanele îngrăşate sunt coborâte de la munte. Le aşteaptă stăpânii nerăbdători să le revadă întregi, sănătoase şi să-şi ia porţia de brânză. Coborârea sau răvăşitul oilor încheie într-un mod gustos anul pastoral. E o tradiţie seculară valorificată din punct de vedere turistic, mai ales pentru că oferă imagini mioritice şi mâncare tradiţională, plus râuri de muzici, ca şi de bulzuri, pastrame, brânzeturi şi must.”

Iubitorii de natură, sărbători rustice, de brânză şi pastramă ,s-au adunat weekend-ul trecut la Bran, pe Platoul „Inima Reginei” şi în Parcul Central Bran, la cea de-a cincea ediţie a „Festivalului BRÂNZEI şi PASTRAMEI”, desfăşurat în cadrul sărbătorii tradiţionale : ”RĂVĂŞITUL OILOR”, ajuns la cea de-a 41-a ediţie.

Răvăşitul Oilor şi-a meritat pe deplin numele. E drept, şi reclama. Bulzul de acolo era delicios. Branza invelita in coaja de brad iti facea cu ochiul, ciobanii te indemnau sa gusti fel si fel de bunatati. Frumos, dar groaznic de aglomerat. Mulţi ajunşi acolo fără să aibă nici cea mai vagă idee de ce. Nu m-am abţinut să nu râd în hohote când am văzut o tipă îmbrăcată şi machiată ca pentru Mall cum se holba la un bulz fără să înţeleagă ce vrea de la el sau ce vrea el de la ea. L-am văzut şi pe Băsescu, înconjurat de ciobani disperaţi să dea mâna cu el, marele păstor al ţării. Am văzut gagici picate din ultima revistă de modă, probabil proaspăt coborâte dintr-un Merţ sau Beemveu, care făceau poze lângă vaci. (Probabil pentru a avea o fotografie de familie). Si gagici catarate pe tocuri care li se infingeau in pamant. Miros de pastrama, branza, mamaliga, mititei, serbare campeneasca, aer curat, voie buna, ce-ti poti dori mai mult de la un weekend?



















Niciun comentariu: